Cava to zastrzeżona nazwa dla wina musującego pochodzącego z Hiszpanii. Jednak większość winnic produkujących Cava, jest zlokalizowana w Katalonii. Stąd też nazwa cava pochodzi od katalońskiego słowa oznaczającego piwnicę, w której przechowuje się wino.

Popularność win musujących wciąż rośnie, a hiszpańskie cava mają w tym sukcesie niemały udział.Dlaczego? Ponieważ oferują doskonałą jakość za rozsądną cenę. Aby jednak wybrać dobrą cava za rozsądną cenę należy poznać je bliżej.

Władze regulacyjne apelacji Cava zastrzegają, że wszystkie wina określane tym terminem mają być wyprodukowane przy użyciu tradycyjnej metody drugiej fermentacji w butelce, nazywanej również metodą szampańską. Proces ten wymaga wielu dodatkowych, pracochłonnych zabiegów, ale dzięki temu możemy uzyskać wina bardziej finezyjne, z powodu ich dojrzewania na osadzie, a efekt musowania naszych bąbelków do złudzenia przypomina francuski odpowiednik z Szampanii.

Istotną rolę w procesie produkcji odgrywa wino bazowe. Dla Cava dozwolonymi szczepami w produkcji wina bazowego są lokalne białe xarel.lo, macabeo, perellada, subirat parent, inaczej malvasia, oraz chardonnay, i czerwone pinot noir, monastrell, trepat i garnacha. Jednak magiczne trio stanowią xarel.lo, macabeo i perellada oraz często stosowane jest międzynarodowe chardonnay. Jednym z czynników determinujących jakość i cenę każdego wina jest jego czas dojrzewania w beczce, a potem w butelce.

vilarnau-winery-6a
vilarnau-cava-4

Dla win musujących DO Cava mamy następujący podział:

Cava – minimum 9 miesięcy

Cava Reserva – minimum 15 miesięcy

Cava Gran Reserva – minimum 30 miesięcy

Istnieje też definicja Cava de Paraje Calificada, która oznacza wyjątkowe i najwyższej jakości wino musujące powstałe z winogron z jednej konkretnej parceli o specyficznych warunkach glebowych i mikroklimatycznych.

Z naszej oferty polecamy Cava ze słynnej winnicy Vilarnau położonej niedaleko Barcelony. Powstała ze szczepów winogron: Macabeo, Parellada oraz Xarel.lo, a okres leżakowania to minimum 12 miesięcy. Posiada apelację D.O. Cava gwarantującą jakość i oryginalne pochodzenie. Winnica posiada certyfikaty produkcji organicznej (w pełni naturalnej).

W roku 2018 już po raz 4 z rzędu Vilarnau zdobyło złoty medal na Mistrzostwach Świata Win Musujących i Szampanów oraz trofeum BEST IN CLASS– Najlepsze w swojej klasie.

Dostępne warianty:

BRUT RESERVA  – wytrawne dojrzewające 15 miesięcy

DEMI SEC – półwytrawne dojrzewające 12 miesięcy

Oba warianty dostępne są w butelkach z  limitowanej edycji nawiązującej do projektów słynnego architekta z Barcelony – Atonio Guadi’ego.