W słynnym winiarskim regionie Rioja dokonały się poważne zmiany w klasyfikacji win oparte dodatkowo o geograficzne pochodzenie. Etykiety będą obecnie zawierały nie tylko znane oznaczenia (crianza, reserva, gran reserva) ale i pojedynczych winnic, gmin i podregionów. Na samym szczycie nowej klasyfikacji znajduje się viñedo singular, czyli wino z pojedynczej winnicy. Dalej mamy vino de municipio, czyli wino z konkretnej gminy. Szczebel niżej znajduje się vino de zona, pochodzące z jednego z trzech podregionów: Rioja Alavesa, Rioja Alta lub Rioja Oriental (dawniej Rioja Baja).
Apelacja redefiniuje kategorie win Rioja, dając winiarzom więcej swobody w decyzji ile czasu i w jakiej formie będzie dojrzewać wino.
I tak od 1 stycznia 2019
Crianzaz Rioja
będzie dojrzewać 2 lata, z czego co najmniej rok w beczce,
czas leżakowania w butelce nie jest regulowany.
Reserva
będzie dojrzewać 3 lata = co najmniej rok w beczce i co najmniej 6 miesięcy w butelce.
Gran Reserva
będzie dojrzewać 5 lat = co najmniej 2 lata w beczce i 2 lata w butelce.
Powyższe zasady dojrzewania dotyczą win czerwonych, w przypadku win białych obowiązkowy czas dojrzewania w beczce jest krótszy.
Nowe reguły znoszą poprzednie, ściśle określone długości dojrzewania w beczce i w butelce. Pozwalają winiarzom decydować o sposobie starzenia w zależności od pożądanego stylu wina, jakości rocznika, czy innych uwarunkowań.
Zestawienie starych i nowych zasad wygląda tak:
Wina z nowymi oznaczeniami geograficznymi stopniowo zaczynają pojawiać się na polskim rynku.
Zachęcamy do zapoznania się z naszymi winami pochodzącymi z tego regionu.
Bodegas Beronia znajduje się w miejscowości Ollauri (Rioja Alta) w samym sercu regionu Rioja.
Winnica należy do rodzinnej firmy Gonzalez-Byass jednej z najbardziej znanych na świecie z produkcji doskonałych sherry ( Tio Pepe) , brandy ( Soberano) oraz doskonałych win pochodzących z różnych regionów Hiszpanii.
Ta mała winnica, która w zamyśle twórców miała produkować wina tylko dla swoich właścicieli i ich przyjaciół, jest dziś jedną z najbardziej znanych i utytułowanych w Hiszpanii ( m.in. tytuł Najlepszego Hiszpańskiego Producenta Roku w 2018) , a wina w niej produkowane mają własną osobowość i niepowtarzalny charakter. Beronia słynie ze swojego własnego stylu , który polega na używaniu w procesie starzenia beczek tzw. mieszanych, czyli zbudowanych z różnego rodzaju drewna. Ponadto w procesie tworzenia wina wykorzystuje owoce z własnych, ponad stu letnich krzewów pochodzących jeszcze sprzed zarazy phyloxery, która pod koniec XIX w. zniszczyła prawie wszystkie uprawy winogron w Europie. Przejdź do win Beronia